NATO’da komuta Türkiye’ye geçti
Komutanlık, 31 Ocak 2023 tarihine kadar Türk Yüksek Hazırlık Düzeyli Deniz Vazife Kuvvetleri (TURMARFOR) tarafından icra edilecek.
Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda TCG Sancaktar gemisinde gerçekleştirilen brifingde, devam edilecek görevle ilgili sunum yapıldı.
Programda konuşan Harp Filosu Komutanı ve TURMARFOR Tümamirali Hüseyin Tığlı, ABD’den sonra NATO’nun bu kabiliyete sahip 5 karargahı olduğunu ve TURMARFOR’un da bu 5 karargahtan biri olduğunu söyledi.
TURMARFOR’un bu bağlamda büyük bir yetenek olduğunu vurgulayan Tığlı, “Böylesine kapsamlı bir harekatı planlayıp koordine edebilen ve komutayı koordine edebilen büyük bir karargâha sahip TURMARFOR, ülkesi, tecrübesi ve iletişim kurma altyapısı için büyük bir güç çarpanıdır.”
Türkiye’nin bu görevle NATO’ya katkısının da değerli olduğunu belirten Tığlı, “Türkiye’nin NATO’nun hizmet yapısına bu denli yetkin bir karargah yapısı kazandırması, Türkiye’nin NATO’ya verdiği önemi göstermektedir.”
TURMARFOR ve görevleri hakkında bir sunum yapan TURMARFOR Genel Sekreteri Deniz Albay Cüneyt Talayman, NATO yüksek hazırlıklı deniz unsur komutanlıklarının kriz ve savaş durumunda NATO operasyonlarına komuta etmek üzere oluşturulduğunu söyledi.
Oluşturulan karargahların, yüksek hazırlık ve konuşlanma kabiliyetine sahip müşterek ve birleşik karargahlar olduğunu anlatan Talayman, yüksek hazırlıklı deniz karargahlarının, yüzer komuta platformu ve NATO standartlarında komuta kontrol sistemleri ile kurulmuş müşterek ve birleşik karargah olduğunu sözlerine ekledi. mutabakat zaptı ve gönüllü olarak NATO’ya sunuldu. buna söz verdi.
“TURMAFOR tatbikatı yüzde 95’in üzerinde başarı ile tamamlandı”
Talayman, bu merkezlerin de genel olarak MARFOR kısaltmasıyla anıldığını belirtti.
İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Türkiye’de halihazırda MARFOR merkezinin bulunduğunu anlatan Talayman, şunları kaydetti:
“Almanya’nın kuruluş çalışmaları devam ediyor. NATO mukabele gücü direktifine göre MARFOR’ların yerine getirebileceği olası görevler, toplu savunma, toprak bütünlüğünün korunmasına katkı, barışı destekleme harekatı, ambargo harekatı, doğal harekat yardım harekatı, kritik altyapının korunması ve Türkiye, NATO’ya verdiği önem ve katkının bir göstergesi olarak 2018 yılında TURMAFOR’u kurma çalışmalarına başlamış, 2020 yılında ise çekirdek ekibin atanması ile karargah faaliyetlerine başlamıştır. Savaş Filosu.”
TURMARFOR’da barış, savaş ve kriz durumları göz önünde bulundurularak iki aşamada oluşturulan kadro yapısının barış döneminde 59, kriz ve savaş döneminde 132 kişiye hizmet verecek şekilde planlandığını belirten Talayman, 1 İspanyol ve 1 Rumen subayın görevlendirildiğini söyledi. TURMARFOR merkez ofisinde çalışmaktadır.
TURMARFOR Komutanlığının NATO Mukabele Kuvveti görevi öncesi hazırlıkları tamamlamak ve test etmek amacıyla sertifikasyon tatbikatlarına katıldığına işaret eden Talayman, “Bu tatbikatlar NATO tarafından oluşturulan değerlendirme timleri tarafından denetlendi. Bu kapsamda öncelikle muhabere, muhabere ve bilgi altyapısı ile NATO sistemleri ile birlikte çalışabilirliği kontrol edildi.Yapıldığı Steadfast Cobalt 22 Tatbikatı’na katılım sağlandı ve TURMAFOR tatbikatı yüzde 95’in üzerinde başarı oranı ile tamamladı.” dedim.
Ardından Talayman, TURMARFOR’un deniz unsur komuta görevini icra etme kabiliyetinin NATO tarafından denetlendiği Dinamik Mariner Mavi Balina 22 Tatbikatı’nın 11-22 Eylül tarihlerinde Doğu Akdeniz ve Ege Denizlerinde icra edildiğini bildirdi.
Tatbikata Türkiye ve 16 müttefik ülkeden yaklaşık 8 bin işçi, 50 gemi, 4 denizaltı, 32 uçak, 20 helikopter ve insansız hava aracı katıldı. Tatbikat, NATO’nun son yıllarda gerçekleştirdiği en büyük Deniz Tatbikatı oldu. NATO Müttefik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı teftiş timi Sertifikasyon sürecinin başarıyla tamamlanmasının ardından NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı görevi 15 Aralık 2022 tarihinde İngiltere’de düzenlenen törenle İngiltere’den teslim alınmıştır.”
2023 yılında NATO Müdahale Gücü Deniz Unsur Komutanlığı hakkında da bilgi veren Talayman, kuvvetin aktif olması durumunda Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahının Shape Stratejik Seviye Karargahı, Napoli Müşterek Kuvvet Komutanlığı Harekât Seviyesi olarak görev yapacağını söyledi. Merkez.
TURMARFOR Komutanlığının Kara, Hava, Özel Kuvvetler, KBRN ve Lojistik Unsur Komutanlıklarıyla NATO Mukabele Gücü görevi icra edeceğini kaydeden Talayman, “TURMAFOR Komutanlığı 2023 yılı boyunca 3-5 günlük bir hazırlık durumunda olacak. NATO Mukabele Kuvveti devreye girer, Deniz Unsur Komutanlığı görevini üstlenir ve komuta edilecek unsurlarla kriz bölgesine intikal ederek göreve başlar.Sardinya Adası, İtalya’da yapılacak NOBLE JUMP 2023 tatbikatına katılacaktır. 27 Nisan – 14 Mayıs 2023 tarihleri arasında.”
Yarbay Deniz Çetikli, NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (GİGM) hakkında brifing verdi.
Çetikli, Merkezin tarihçesi, genel bilgileri, misyon ve vizyonu, paydaşları, GİGM faaliyetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve GİGM hakkında bilgiler verdi.
TURMARFOR’un sancak gemisi TCG Flagtar’ın Komutanı Deniz Kurmay Albay Osman Çevik de geminin teknik, güç ve kapasitesi hakkında bir sunum yaptı.
Türkiye, görevi bir yıl sonra İtalya’ya devredecek.
Ardından brifinge katılanlara amiral gemisi ziyaret edilerek gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında bilgi verildi.