Sağlık

Hamilelikte 12 Önemli Beslenme Kuralı

Hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı olabilmemiz için hayatımızın her döneminde gerçek beslenme önemlidir. Çok daha fazla özen gerektiren bazı dönemler vardır. Bu dönemlerden biri de hiç şüphesiz kadınlarda ‘hamilelik süreci’dir. Çünkü gebelikte yanlış beslenme alışkanlıkları anne ve bebekte değerli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Örneğin düşük, erken doğum, doğumsal anomaliler, gebelik hipertansiyonu veya diyabet! Ek olarak, araştırmalar hamilelik sırasındaki beslenme alışkanlıklarının çocukluk ve yetişkinlik hastalıklarına yatkınlık oluşturabileceğini veya bunlara karşı koruyabileceğini göstermiştir. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe,   Hamilelik döneminin ve doğumun sorunsuz geçmesi için yeterli, istikrarlı ve kaliteli beslenme alışkanlıklarının kazanılmasının son derece değerli olduğunu belirten Akın, “Aşırı kilo almanın yanı sıra işlenmemiş, organik ve besleyici gıdaları abartmadan tüketmek” diyor. hamilelikte en çok dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarıdır.” . Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe sağlıklı bir hamilelik için beslenmenizde dikkat etmeniz gereken kuralları anlattı; değerli teklifler ve uyarılarda bulundu.

Doymuş yağ, tuz ve şekerden kaçının!

Hamilelik döneminde besin kalitesi yüksek gıdaları tüketmeye özen gösterin ve ‘boş kalori’ denilen doymuş yağ, tuz ve şekerli gıdalardan uzak durun. Çünkü kalori değeri yüksek ancak besin değeri içermeyen bu tür besinlerin fazla tüketilmesi gebelikte hipertansiyon ve gebelik diyabeti gibi önemli sağlık sorunlarının yanı sıra gebelikte gereksiz kilo alımına neden olabilir. Özellikle işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak; Doymuş yağ, şeker ve tuz tüketiminizi sınırlamanıza yardımcı olur.

Çay ve kahveyi sınırlayın

Çay ve kahve çoğumuz için neredeyse vazgeçilmez alışkanlıklardır. Ancak bu ikisinin hamilelik döneminde tüketilmesi, içerdikleri ‘kafein’ nedeniyle bebekte gelişim geriliği ve anne adayındaki demir emiliminin düşmesi açısından son derece önemli sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca kalp ve dolaşım sistemini etkileyerek bebeğin kalp atışını ve solunumunu artırır. Bu nedenle kafein tüketiminizi günlük 200-300 mg ile sonlandırmaya özen gösterin. Bir fincan Türk kahvesi yaklaşık 60 mg, filtre kahvesi ise yaklaşık 140-150 mg kafein içerir. Bir bardak çayda ortalama 50 mg kafein bulunmaktadır. Ayrıca annenin aldığı alkol plasenta yoluyla bebeğe geçerek düşük, ölü doğum, bebekte gelişme geriliği, çeşitli baş-yüz kusurları ve zeka geriliğine neden olabilir.

Sofranızda proteine ​​yer açın

Bebeğin beslenmesinden sorumlu olan fetal-plasental ünite, özellikle gebeliğin son 6 ayında yaklaşık bir kilo protein kullanır. Dr. Sezgi Güllü Erciyestepe,   bu nedenle gebelikte alınan toplam kalorinin yüzde 10-35’i proteinden karşılanmalıdır. Protein; Kemik, kas ve beyin gelişiminde önemlidir. Yağsız et, yumurta, deniz ürünleri, soya ürünleri, fasulye, fındık, bezelye ve mercimek protein açısından zengin besinlerdir. Sezgi Güllü Erciyestepe, hamilelikte protein tozu ya da yüksek proteinli takviyelerin önerilmediğine dikkat çekerek, “Çünkü bu tür ürünler mide-bağırsak rahatsızlıklarına ya da alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor” uyarısında bulunuyor. Ayrıca yağsız veya az yağlı süt de dahil olmak üzere yoğurt ve peynir hamile bir kadının diyetinde mutlaka yer almalıdır. Süt/süt çeşitleri bebeğin ve annenin kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılar.

Tam tahıl yiyin

Kepekli tahıllar genellikle B vitaminleri, folik asit, lif ve magnezyum açısından zengindir. Hamilelik sırasında tam tahıl yemek, sindirim ve sınır sistemlerini sağlıklı tutmada değerlidir. Esmer pirinç, tam buğday makarna, tahıllar ve yulaf ezmesi gibi besinler tüketilmesi önerilen besinler arasındadır.

Bol lifli gıdalar tüketin

Hamilelikte sık görülen kabızlığın önlenmesinde lifli gıda tüketimi oldukça faydalı bir işlev üstlenmektedir. Yeterli su alımı ile günde 28-36 gram lifli gıdaların tüketilmesi önerilir. Özellikle sebze ve meyveler; Tam buğday ekmeği, tam buğday makarna, kuru incir, kuru kayısı ve bezelye lif oranı yüksek besinler arasında yer alır.

Sebze ve meyveleriniz rengarenk olsun

Mevsiminde meyve tüketimi, yüksek vitamin içeriği sayesinde bebeğinizi olumlu yönde etkileyecektir. Ancak şeker içerdiği için aşırı tüketimden kaçının; aksi takdirde şeker ölçümü nedeniyle sizin ve bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Sezgi Güllü Erciyestepe, sebzelerin iyi bir lif kaynağı olduğunu belirterek, “Sebzeler ayrıca folat dahil birçok vitamin ve mineral içerir. Bebekte nöral tüp defektlerinin önlenmesinde en önemli noktalardan biri folat/folik asittir. Günlük 0,4-0,8 mg folik asit yeterlidir. Tüm bu faydalarından dolayı hamilelikte günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi ihmal edilmemelidir.

Karbonhidrat yok!

Karbonhidratlar değerli bir güç kaynağıdır. Yetersiz alınırsa, vücudunuz güç sağlamak için protein ve yağları yakmaya başlar. Bilinçsiz karbonhidrat alımı bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle alınan toplam kalorinin %45-65’i karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Karbonhidratı özellikle lif yönünden zengin gıdalardan elde etmek önemlidir. Karbonhidrat kaynağı olarak özellikle meyve, sebze ve tam tahıllı besinler tavsiye edilir.

Bitkisel yağları tercih edin

Hamilelikte ihtiyaç duyulan günlük kalorinin yüzde 20-35’i yağlardan alınmalıdır. Çünkü yağlar hamilelikte güç sağlar. Ancak teratojenik etkileri nedeniyle doymuş yağ tüketimini mümkün olduğunca sınırlayın. Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar öncelikli olarak tüketilmesi önerilen yağlardır.

Haftada 2-3 kez balık şart!

Omega 3 bebeklerin beyin ve sınır sisteminin gelişimi için oldukça değerlidir. Omega 3 içeren besinlerin tüketilmesi, bebeğin anne karnında kilo almasını ve gebelikte bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bu nedenle haftada 2-3 kez bir porsiyon balık tüketmeye özen gösterin. Ancak uskumru gibi yüksek oranda cıva içeren balıklar hamilelik döneminde kesinlikle tüketilmemelidir.

Masanızda demir kaynakları bulundurun

Diyetle alınabilen 2 demir formu vardır: heme ve heme olmayan demir.   Biyoyararlanımı en yüksek olan demir formu heme demirdir; Et, beyaz et veya balık etinde çok yaygındır. Bitkisel kaynaklı demir ise düşük fayda sağlamakla kalmayıp, vegan veya vejeteryan gebelerde kansızlık olmasa bile demir desteği ihtiyacı yaratıyor.

Kolin içeren yiyecekleri unutmayın

Kolin, bebeğin sınır sisteminin gelişimi ve bilişsel işlevleri için çok değerlidir. Bu nedenle ‘kolin’ içeren besinlere beslenme programınıza sistematik olarak yer verin. Kolin içeren yiyecekler arasında yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve tahıllar bulunur. Brüksel lahanası, brokoli ve ıspanak gibi sebzeler de kolin içerir. Ancak bu sebzeler yeterli miktarda kolin içermediğinden, vegan ve vejeteryan hamile kadınların kolin bazına ihtiyacı vardır.

için bol su

Hamilelikte bir diğer değerli kural da yeterli su tüketmektir. Günde 2-3 litre su tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Çünkü su, gebelikte artan kan dolaşım kapasitesinin karşılanmasında ve besinlerin bebeğe etkili bir şekilde ulaşmasını sağlamada önemlidir. Aynı zamanda yeterli su alımı, bebeğin içinde büyüdüğü amniyotik kesenin ideal miktarda suya sahip olmasını sağlar, atıkların ve toksinlerin vücuttan atılmasında değerli bir rol oynar. Nem, hava sıcaklığı, fiziksel aktivite ve antrenman yoğunluğu gibi durumlarda su tüketimini arttırmakta fayda var.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

camardiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu