CHP’li Gökçek, ÖSYM müfettişlerinin ücretlerini Meclis gündemine getirdi
CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda görev yapan kamu personeline ödenen maaşları Meclis gündemine taşıdı. Gökçek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, “ÖSYM’nin 2023 yılı için yaptığı sınavlarda sınav görevlilerine ödenecek ücret ne kadar? Bu ücret belirlenirken hangi kriterler ve kriterler dikkate alınıyor? Kim veya kim belirliyor? ÖSYM sınav vergisi “Ücretleri en son ne zaman güncellendi? Sınav harç ücretlerinin yüksek enflasyon ve mevcut ekonomik koşullar dikkate alınarak belirli aralıklarla güncellenmesi planlanıyor mu?” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği soru önergesiyle ÖSYM atamalarının fiyatlarını Meclis gündemine getirdi. Gökçek, Adalet Bakanlığı, Hakimlik – Savcılık Sınavları, ALES, DGS, YDS, Kaymakam Adayı gibi birçok kurumsal sınavı yapmaya yetkili tek kurum olan ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara katılan kamu görevlilerine verilen sınav. Sınav, TUS, KPSS, özellikle üniversite giriş sınavları. Fiyatların günümüz ekonomik koşullarında çok düşük olduğunu belirtti. Gökçek, önergesinde şunları kaydetti:
“ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETMEK İÇİN BASILACAĞI İDDİA EDİLİYOR”
“Adaylardan aldığı yüksek sınav ücretleri ile kamuoyunun gündeminde sıklıkla yer alan ÖSYM, son dönemde çoğunluğu öğretmen olmak üzere kamu çalışanlarına ödediği düşük ücretlerle de gündemdeki yerini koruyor. seans başı 115 TL ücret, sınavlarda gözetmenlik yapacak öğretmenlere çok düşük fiyatlar sunmaktadır. Ancak görevin gerektirdiği yüksek sorumluluğa rağmen sunulan düşük fiyatlar nedeniyle birçok öğretmen ÖSYM görevine başvurmamaktadır. ve birçok sınav merkezinde personel sayısının yaklaşan sınav takvimine rağmen tamamlanamadığı, ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla okul müdürleri ve öğretmenlere görev almaları için baskı yapıldığı iddia ediliyor.”
“ÜCRET KİM VEYA KİMLERE BELİRLENİYOR?”
Gökçek, Bakan Tekin’den şu soruları yanıtlamasını istedi:
“2023 yılı için ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda sınav görevlilerine ödenecek ücret ne kadar?
Bu fiyat belirlenirken dikkate alınan kriterler ve kriterler nelerdir?
Ücret kim veya kim tarafından belirlenir?
ÖSYM sınav görev fiyatları en son ne zaman güncellendi? Yüksek enflasyon ve yeni ekonomik koşullar göz önüne alındığında, inceleme heyeti fiyatlarının belirli aralıklarla güncellenmesi planlanıyor mu?
Yüksek sorumluluk gerektiren sınav görevi için görevin risk ve sorumluluklarına paralel bir fiyat belirlenmesi düşünülür mü?
Öğretmenlerin sınav görevi almaları konusunda baskı olduğu yönünde kamuoyunda yer alan iddialar doğru mu?